Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü

Süt Ürünleri

Süt Ürünlerimiz
 

Süt ve ürünleri programı eğitim ve öğretime başlarken eşzamanlı olarak birde süt laboratuarı kurulmuştur. Süt ve ürünlerinde bazı kimyasal analizlerin yapılabileceği birkaç cihaz ve cam malzeme ile donatılan laboratuar bugün bütün teknik programların ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmektedir.
 

Süt ve ürünleri başta olmak üzere teknik programlar uygulama derslerinin bir kısmını laboratuarda yapmaktadır. Süt ve ürünleri programında okutulan derslerden genel mikrobiyoloji, laboratuar tekniği, sütün muayenesi ve kalite kontrol derslerinin uygulamaları laboratuarda yapılmaktadır. Biga bölgesinde faaliyet gösteren süt işletmelerinin istekleri doğrultusunda bazı süt analizlerime laboratuarda yapılmaktadır.
 

Laboratuar rutin mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerin yapılabilmesi amacı ile hassas cihazlarla donatılarak günden güne geliştirilmektedir. Hem teknik programların ihtiyacı karşılandığı gibi hem de yeni kurulacak gıda teknolojisi gibi programlarının laboratuar ihtiyacının karşılanmasında hazır bir altyapıyı oluşturacaktır. Ayrıca öğretim elemanlarımız istedikleri taktirde bilimsel çalışmalarını laboratuarda sürdürebilecektir
 

Süt ve ürünleri öğrencilerinin bilgi ve becerilerinin artırılması amacı ile Biga meslek yüksekokulu kampusunda günlük 500 kg süt işleme kapasiteli bir süt atölyesi kurulmuştur. Burada başlıca yoğurt ve ayran üretilmekte, isteğe göre peynir, krema ve tereyağı üretimi de gerçekleştirilmektedir.
 

Atölyemizde iki adet süt teknikeri daimi olarak çalıştırılmaktadır. Ayrıca süt ve ürünleri programı ikinci sınıf öğrencileri ders proğramlarına göre belirli günlerde üretime katılarak derslerde gördükleri teorik bilgileri geliştirme ve uygulama fırsatı bulmaktadırlar.Burada teknoloji derslerinin uygulaması yanında süt mikrobiyolojisi ve sanitasyonun önemi uygulamalı olarak anlatılmaktadır.
 

Kısıtlı miktarda üretim yapıldığından ürünlerimiz toplu tüketim birimlerine pazarlanmaktadır. Bu konuda üniversitemize bağlı fakülte ve yüksekokulların kafeterya ve kantinleri ile üniversite personelimizin istekleri öncelikli olarak karşılanmaktadır. Fabrikalara yemek servisi yapan kuruluşlarda ürünlerimizi tercih etmektedir.

 

süt 1

süt 2

süt 3

süt 4

süt 5